5 snabba fototips

Publicerad 2014-02-07 14:16:00 i Fototips 0 kommentarer
Det var stor efterfrågan på en liten guide i hur man får till bra bilder när man fotograferar. Först och främst vill jag tacka er som säger att mina bilder är fina, även fast jag tycker att jag borde skärpa till mig och leverera bilder med högre klass. Uppskattar ert beröm jättemycket iaf, gör mig alldeles gosig inombords! 
 
Jag har fotograferat sen jag fick min första systemkamera på min 15 årsdag. Cirka 4 år. Innan har jag fotograferat med en liten digitalkamera och även snott pappas gamla kameror ibland. Ni ska få några små tips, till att börja med för att utvecklas inom ert bildskapande, då detta annars kommer bli ofantligt långt och jobbigt att läsa. Om detta uppskattas kan jag lägga upp fler fototips och dela upp det i olika inlägg!
 
1. Tid.
Till att börja med vill jag säga att det tar tid. Jag kommer ihåg när det hade gått cirka 2 år och jag kände att jag var lika dålig som när jag började fotografera. Jag såg inte utvecklingen som egentligen var så tydlig, som jag blundade för. Så tid är viktigt och våga granska era bilder, våga se utvecklingen som ni hela tiden gör. Om ni fortsätter i 10 år, tänk hur långt ni kan gå!
 
2. Lär känna kameran.
Lär känna alla olika inställningar. Utforska de olika programvalen. M, P, Av, Tv

Bildkälla scandinavianphoto.se
- Slutartid
Mängden ljus som kommer in i kameran. Desto längre slutartid, desto ljusare bild, och desto kortare slutartid, desto mörkare bilder. Om du har för lång slutartid och fotograferar ett rörligt motiv blir det då suddigt, så vid rörliga bilder bör du ha kort slutartid för annars blir bilden suddig. 

- Bländare
Reglerar ljus och skärpedjupet i bilden. För en större öppning i objektivet har du ett lägre tal, f/1,4 exempelvis, och detta gör att mer ljus släpps in. Med f/16 exempelvis är öppningen mindre och mindre ljus släpps in, bilden blir mörkare.
 
Bildkälla scandinavianphoto.se 

Skärpedjupet är hur stort område i bilden som är skarpt och i fokus.
f/1,4 - endast en liten del av bilden är skarp
f/16 - hela bilden är skarp

- ISO
Desto större ISO du har desto mer ljus får bilden. Det gör även att bilden är brusigare. Om ISO:n är på 100 är det inte mycket brus alls, men om du är på 1600 är bruset mycket mer markant. 
 
3. Öva, öva, öva!
Behöver jag säga mer? Ut och fotografera!

4. Inspiration
Allt jag har lärt mig om kameror har jag lärt mig från fotobloggar. Jag har tillbringat en hel dag åt att endast kolla runt på internet efter inspiration. 
 
Foto Elin Kero

Detta är den jag har tillbringat mest tid hos och fått ut mest av. Hon har lärt mig allt hon kan ;)
Elin Kero
 
Foto Lina Flodins
En annan favorit
Lina Flodins

5. Hitta dig själv.
Gillar du ljusa bilder? Mörka, karaktäristiska och svartvita? Gillar du milda eller kraftfulla? Det är så mycket roligare när man vet vad som är karaktäristiskt i ditt fotograferande. Då har du även en klar bild, innan du har tagit kortet, hur du vill ha det och kan då komponera det lättare. För att hitta dig själv kan du söka information på pinterest, tumblr, bloggar, undersöka det vackra runtomkring dig. Det finns inspiration att hämta överallt, bara du öppnar ögonen för att se. Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: